OMUL CÂT TRĂIEȘTE

morn nekta

Omul cât trăiește ÎNVAȚĂ. Să schimbe un bec, să facă focul mai mic când dă-n clocot, de nevoie să coasă un nasture, să composteze un bilet. Din astea.

Omul cât trăiește STRÂNGE. Banul la ciorap, alți semeni în brațe, amintiri, mizeria de prin casă, mâini când face cunoștință, poate strânge și cureaua, la propriu, după o cură de slăbire cu noroc.

Omul cât trăiește SE UITĂ. Asta e un pic mai grea: se uită după cai verzi pe pereți, singur sau cu Smiley.  Se uită pe geam după ninsoare. Se uită, figurat povestind, cum l-a uitat Allie pe Noah. Adică temporar. Se uită ca boul când îl salută cineva. Băi, care-i faza? Și din reflex când un om te salută, saluți back. Dacă X te salută cu drag, fă un minim de efort și nu lătra un salut înapoi. Io nu știu, pe tine nu te-au învățat acasă? Pe mine m-au.

Mai și IARTĂ omul cât trăiește. Cum ne iartă ‘Ăl de Sus greșelile, sau doar pe jumătate, sfert…omenește așa. Iartă da’ ține minte.

Omul cât trăiește IUBEȘTE. De mama focului, pe cine nu trebuie, pe cine trebuie, iubește curat, cu păcat, adevărat, fățarnic, iubește să fie iubit, iubește fără așteptări, iubește de se topește. Aici e intensă treaba și-o simți cum știi tu.

Omul cât trăiește VISEAZĂ. Noaptea, vise lungi de 3 kilometri. La birou, cu ochii deschiși. Iarna, visul unei nopți de vară. Visează bancnote de 100, plaje însorite, copii sănătoși, victorii pe teren, dressing plin, nestemate și palate. Fiecare după bunul său vis.

SE GRĂBEȘTE. Omul. Și nici nu gustă cafeaua, pe care tot el, în grabă, și-a făcut-o. Se grăbește la autobuz, fără să știe că după orice autobuz mai vine unul. Se grăbește la serviciu, acasă, să guste din ciorbă, se arde bine și singur își taie pofta de mâncare. De ce? Că s-a grăbit. Să spună da, să spună nu, să promită. Bunică-mea zice că ”graba strică treaba”. A ta nu zice?

Omul, când moare, mai are, cred și sper, vreo 2-3 secunde să-și vadă viața prin fața ochilor. Să plece liniștit unde-o pleca. Să închidă pleoapele cu gândul c-a ÎNVĂȚAT, STRÂNS, UITAT, IERTAT, IUBIT, VISAT, S-A GRĂBIT cum a știut el mai bine. Omul, dragul de el.

Un gând despre „OMUL CÂT TRĂIEȘTE

Adăugă-le pe ale tale

Ce zici?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: