BUNA

nekta

Când ne-am cumpărat Loganul a zis în sat că ce mașină străină și-a luat Nicușor și că e mai ”susă” decât a domnului părinte, deși era exact cum sunt toate mașinile Logan, doar că pe altă culoare. Când am găsit de-un Crăciun sub brad și un kiwi printre dulciuri s-a tăvălit de râs și-a zis: ”ui, scumpa bunii, că ți-o pus și-o piciocă”, iar când s-a născut Soni i s-a părut mai natural s-o strige ”Samsonia”.

Când venea la noi aducea câte-o găină, se instala în fotoliu în fața televizorului color și-i arătam: ”de pe ăsta faci mai tare, de pe ăsta mai încet”, ne uitam la patinaj artistic, seara în pat ascultam povești la pick-up, iar când mergeam eu la Blăjel ascultam povești din tinerețea dumneai. Mami îi spunea să-mi dea pardesiul dacă e rece și blezerul dacă e cald, dumneai mă ducea îmbrăcată cu blezerul și cu pardesiul pe mână.

Nu se mișca din fața televizorului alb-negru când dădeau Sunset Beach pe TVR1, în general pocea numele actorilor, în afară de Olivia și Ben, și citea cu voce tare, fără punctuație, subtitrarea episodului. Stătea ca o șerifă, cu mâinile la piept, neclintită 40 de minute sau cât ținea.

Mi-ar fi făcut de dimineață pâine în ou sau pâine înmuiată în vin, m-ar fi întrebat dacă am drăguț și dacă tot așa bine învăț, i-aș fi răspuns că mă descurc și din asta ar fi tradus că iau locul întâi și la facultate 🙂

Ar fi vorbit singură prin casă, ar fi făcut ture din șopru până sus în bucătărie și s-ar fi oprit în pragul ușii zicând: ”or’, zo, după ce-am vint?” și făcea iar cale întoarsă că nu știa ce caută.

Ar fi vândut vișine joia în piață, mi-ar fi dat mie 10 lei ”ca să-mi cumpăr o bluză frumoasă”, ar fi uitat să-și ia medicamentele și seara și-ar fi trântit și-o mămăligă lângă pâine, deși diabetul îi interzicea clar asta.

Cred că-i ziceam buna pentru că era mereu bună cu mine. Ar fi împlinit astăzi 85 de ani și i-aș fi dus un tort de biscuiți să-l mănânce singură, că tot ce boala nu o lăsa să mănânce poftea.

Aș vrea să aibă acces la internet de-acolo de Sus sau măcar să-i citească Sf. Petru ce i-am scris, sigur ar râde șmecherește și-ar zice ”scumpa bunii, ui că nu m-o uitat!” De parcă aș putea uita vreodată vreun om.

_____________________________________

Scris de Nekta  ♥.

5 gânduri despre „BUNA

Adăugă-le pe ale tale

  1. Draga mea,
    azi,mi-am regasit copilaria.Statea frumos ascunsa aici, intre paginile tale.Chiar si vorbele bunicii mele (mama Şaroş) le-am regasit aici,meleagurile copilariei mele sunt aici-vacantele mele se consumau la Delenii,(Blajel-Botorca- Delenii).Desi ma situez ca varsta mai aproape de mama ta ,de azi ma consider (cu voia ta,desigur) prietena ta si cititoarea ta fidela.

    Apreciază

Ce zici?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: