PLAI CU OI

Primul gând, al nostru, al românilor, atunci când ni se dă un test, nu este să punem mâna pe carte și s-o răsfoim, nu, primul nostru gând este cum să facem să copiem, să fentăm. Ne place să îndulcim o țârică, după posibilități, realitatea.

Da’ oare o fi grilă? Da’ ăia din anii trecuți ce-o primit? Da’ nu știți, se poate copia? Se ține cont de prezențe? Îi nașpa profa? Se prinde dacă am cască?

Școala de șoferi o iei c-o șpăguță la milițian, la concert sari gardu’, albumele ți le dai jos moca de pe net, cântărești două banane și la casă ajungi cu trei, reducerea H&M se aplică pentru oricâte mailuri inventezi, stați în chirie doi, da’ la întreținere e trecut unu’, viața e frumoasă și-i păcat să stai în casă. La învățat, că de-aici am plecat. Că cine mai are chef și de asta?

Pofta de carte e plecată încă de prin clasa a VI-a și dusă de tot, de când dădeam teste la biologie cu doamna Perpetua, o femeie rece, dar cu nume potrivit materiei ce-o preda, și care sper că nu e activă pe Facebook. Un lucru care nu-mi place în poveștile mele e să schimb numele personajelor. Asta-nseamnă o considerabilă tăiere de autenticitate, farmec și haz, poftim necaz, dar nu și de data asta. Azi rămânem pe real, că eram copii la vremea aia și copiilor li se iartă orice.

Aveam test la biologie, nu mai știu exact din ce, destul că Raymonda, deloc pregătită, dar inventivă, a desenat pe lucrare o turmă de oi. Cum a știut ea mai bine, contur, umbre, astea. Ce se putea face într-o oră. Că ce să și ceri mai mult de la un copil de-a șasea?
Săptămâna următoare, știind isprava colegei, așteptam mai cu interes lucrarea ei decât a mea. Eu eram de 8 la bio, cam așa. Exact ce ziceam cu pofta de carte. Deloc pofticioasă. Când ajunge Perpetua la testul cu pricina, zice, destul de acră:

– Raymonda, tu până ai stat să-mi desenezi oile alea, mai bine puneai mâna să scrii ceva pe subiect!
– Nu vă plac, doamna profesoară? zice Raymo, la mișto.

Mă gândeam, ce voiați acum, să le explice în cuvinte? O fi fost de 4 la biologie, dar nu puteam contesta compoziția plastică și originalitatea. De la mine ar fi avut un 5. De la profa n-a avut notă de trecere. Cam pe-atunci începuse și nouă să ne treacă pofta de carte și n-am mai prea avut parte. Noroc, totuși, că românu-i inventiv!

Hai, succes în sesiune! 

Nekta

nekta-logonekta-pnglogo-io

Ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: