BUNICII NOȘTRI CARE NE DĂDEAU PÂINE CU ZAHĂR

Bunicii noștri care ne dădeau pâine udă cu zahăr pe deasupra nu știau c-o să vedem astăzi, la televizoarele noastre color plate, prinse direct în perete, dotate cu sute de canale și opțiuni, reclamă la un detergent care spală fructele și legumele. Nu știau, dragii de ei. Nici nu își puteau imagina.

În simplitatea și nemărginita lor iubire, bunicile ne culegeau mărul direct din măr și para direct din păr, și-apoi ne ștergeau fructele-n șurță, ceea ce la Blăjel, județul Sibiu, este un fel de feminin al șorțului, și ni le dădeau nouă, cu mâinile lor trudite și unghiile înnegrite de peticul lor de pământ, să le savurăm în vacanța de vară târzie spre toamnă timpurie.

Bunicii noștri care ne pupau rănile din genunchi și suflau peste ele, doar așa, să treacă, ne culcau seara cu ușa deschisă, ca să mai intre aer, căci la țară verile erau veri și căldura era dogoritoare. Câmpurile aurii și apusurile de foc. Bunicii nu ne culcau până nu alungau muștele cu pliciul și pe țânțari îi snopeau dacă se apropiau de sângele nostru dulce, de copii. Dar, chiar și-așa, tot ne trezeam dimineața cu câte-o blândă pe picioare și ne scărpinam, până ne făceau bunicile cruce cu unghia. Tot așa, să treacă.

Bunicile noastre care ne trezeau cu miros de pâine în ou, ceai de mentă în cănuță metalică și apă călduță în lighean, săpun solid, care ne scăpa din mână și-un prosop sintetic agățat sub oglindă, rămân cele mai pure forme de iubire și răsfăț pe care le-am întâlnit în viața asta.

Bucu arătându-mi vederi din Franța, buni Cici făcând covrigei în mica ei bucătărie de pe Turda 7, scaunul lui moșu’ de la poartă și dumnealui plecat la crâșmă, o Ionuța bronzată, în pantaloni scurți, desfăcând păstăi cu buna, în lumina portocalie a unei după-amiezi de august… sunt vacanțele all inclusive la care, naivă, îndrăznesc, c-un oftat, să mai visez.

Plătesc oricât.

Sunt gata oricând să sparg marea pușculiță de porțelan în care monedele făceau un adevărat tămbălău când cădeau.

Oricând, vă spun.

Și oricât 💛.

Nekta

Un gând despre „BUNICII NOȘTRI CARE NE DĂDEAU PÂINE CU ZAHĂR

Adăugă-le pe ale tale

Ce zici?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: