O FANTA LEMON DE LĂMÂIE

Cu cât drag îmi vin în minte vacanțele petrecute cu familia! Vă spun sincer, nu exista dată să plecăm în concediu fără să cărăm lada frigorifică după noi! Cu greu, cu leuți întinși la maxim, cu o mică atenție de la bunici, cu o pușculiță spartă, hai că reușeau cumva părinții să ne ducă pe mine și pe ceilalți copii din familie în vacanțe, dar nu cu ofertă “all inclusive”, ci cu “all în ladă”, adică umpleau lada cu tot ce se putea: salam, carne de grătar, chiftele, șnițele, ouă fierte, slănină, brânză topită, telemea, roșii, castraveți, porumb fiert, apă, suc și-o jumate de rachiu! Practic, lada era fără fund! 😂 Gândiți-vă că lada arăta la fel, indiferent că mergeam la Ocna pentru o noapte sau la mare pentru zece zile.

SEARA DINAINTEA PLECĂRII

Umblam prin casă ca o amărâtă, în niște haine de anul trecut, pentru că cele faine erau deja toate în bagaj! Urma să le îmbrac pe faleză. Ziua și ținuta, doar sunt fata lui Cori. Nici tata nu stătea mai bine! Era tot până la portbagaj și înapoi, încălțat cu șlapii ăia răi, pentru că cei buni îi erau deja puși în bagaj. Pe bancheta din spate a unei Dacia galbene 1310 stăteau îngrămădide cortul, sacii de dormit, pernele, saltelele și, pe-o jumătate de bucă, hop și eu!

PINGUINII! NICULE, PINGUINII! 🐧🐧🐧

Nu știu cum se întâmpla, dar de la an la an, tot câte un pinguin se rătăcea, iar înainte de plecare nu aveam suficienți pentru lada frigorifică. Sau voi la ce fel de pinguini v-ați gândit?!

Așadar, du-te, Nicule, cu șlapii ăia răi prin vecini să mai faci rost de vreo 2-3 pinguini să-i băgăm la congelator până dimineață!

Mama era sus de la prima oră! Sau nu dormea deloc, dacă plecam noaptea spre mare. Ea aranja totul în ladă, astfel încât să se închidă perfect. Nimeni nu mai avea voie să umble la ea până la primul popas! Asta era lege! Cafea în termos, sandvișuri în straiță și…la drum cu noi! Doamne ajută! Cu adevărat ajută-ne, Doamne, căci pe vremea aia nu aveam nici telefon mobil, nici GPS, doar o hartă rutieră de-a lui tata și tarabele cu harbuz care să ne mai indice că suntem încă pe drumul cel bun.

UN PIC DE MUNTE ȘI-UN PIC DE MARE, CEVA SĂ PLACĂ LA TOATĂ LUMEA

Ajungem într-un sat pe lângă Putna și ne instalăm corturile. Trei familii. Șase adulți și patru copii. Zonă de munte, aer curat, râul în fața noastră, relaxare, tot ce vrei. Aparent liniște. După câteva zile, găsim în râu, dintr-o joacă, o navetă plină cu bere! Un grup petrecăreț a pus berea la rece în râu și acolo a uitat-o! Ghinionul lor, norocul nostru. Adică al părinților noștri! (Grupul își strânsese corturile și plecase cu vreo două zile înainte.)

Tati, am găsit două beri!

– Încă una!

– Încă unaaaa!

Tot așa până s-au făcut douăzeci. Ai noștri se prăpădeau de râs. Noi ne-am ales cu câte-o înghețată și-o amintire pe termen lung!

8 PÂINI, VĂ ROG!

După Putna, am plecat în aceeași formulă spre mare. Ne-am cazat într-un camping, la Năvodari, și pe același stil ca și la munte, am instalat corturile, pavilionul, grill-ul, scaunele, masa, cățel, purcel, ne-am marcat teritoriul.

În camping era un magazin alimentar la care singura pâine pe care o puteai găsi era îngustă, sub forma unei franzele. Merg cu mama să facem aprovizionarea pentru toată ziua. Rețineți că eram șase adulți și patru copii. După bălăceală la greu și sărit în valuri, mâncam ca sparții.

Bună dimineața, dați-mi, vă rog, opt pâini.

Nu uit nici acum fața vânzătoarei:

– Cum, doamnă?! Opt?!

Mama își ia un moment, își pune mâna sub bărbie și zice:

– Știți ce? Dați-mi unșpe’ mai bine!

Și unșpe’ au fost. Să ne fie de bine!

Mama mea, chiar în campingul de la Năvodari, gătind prânzul

CA SĂ AJUNGI LA MAMAIA TREBUIE SĂ TRECI ÎNTÂI PE LA METRO

Chiar dacă peste ani lucrurile s-au mai schimbat, situația a mai evoluat și au urmat concediile la mare cu bilet la hotel, vechiul nostru obicei de „a face plinul” înainte de vacanță nu pierise. De data aceasta, alte trei familii, șase adulți, patru copii și încă un cuplu, prieteni de familie, cu care ne întâlneam la Brașov.

Ajungem la Brașov și care să fie planul? Hai în METRO! Hai…

Luăm bere și suc de aici, le ținem la rece în cameră, nu mai spargem atâția bani pe plajă!

– Gata, așa facem!

Se pare că toți adulții s-au pus de acord. Pe copii nu i-a întrebat nimeni nimic. Măi, și iau adulții TREI baxuri de Frutti Fresh de lămâie la jumate, că și acum mi se face gura pungă când mă gândesc. Deci nici măcar Sprite, nici măcar un 7up, NU! Frutti Fresh și, culmea, de lămâie! 🍋 Trei baxuri, oameni buni!

Ne urcăm în mașini, pornim spre mare. Deja de pe drum dacă îi era cuiva sete, se servea cu un Frutti Fresh de lămâie, pentru că aveam din belșug. Mă ustură gâtul numai când mă gândesc.

Ajungem la hotel, cărăm bagajele, colacul, barca gonflabilă sus. Și, desigur, cele trei baxuri de suc. Cum le depozităm? Dăm drumul la apă rece în cadă și le păstrăm acolo. Dimineața le luam cu noi la plajă. La plajă săpam o mică groapă, tot așa, în ideea de a le păstra reci 🤣.

Atât am de spus: ne-au rămas la sucuri încât ne-am întors cu ele acasă. Nimeni din gașcă nu se mai încumeta să se apropie de ele. Uec!

FANTA LEMON DE LĂMÂIE

Ca să rămân în zona lemon, au trecut anii, au venit alte vacanțe de vară, unele în care am fost adolescentă și mi-am luat un job de chelneriță ca să strâng bani să plec o săptămână la mare cu gașca mea.

– Într-una din zile, un client mă întreabă foarte serios:

Fanta lemon de lămâie aveți?

– Dăcât Fanta orange de portocale ținem…

Ei, nu acesta a fost răspunsul meu, nu riscam să-mi pierd bacșișul 😊.

S-aveți o vară frumoasă! Că ale mele știu sigur c-au fost… 💚

Nekta

Ce zici?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: